Primitiivirefleksit ja adhd

ADHD on geneettinen ominaisuus
ADHD on kehityksellinen neuropsykiatrinen häiriö, jonka oirekuvan kehittymisessä perimän ja ympäristötekijöiden (biologiset ja psykososiaaliset tekijät) yhteisvaikutus on merkittävä.
Adhd:ssa välittäjäaineiden, kuten dopamiinin, toiminta on puutteellista. Aktiiviset primitiivirefleksit vaikuttavat etuotsalohkon toimintaan hidastamalla viestien kulkua hermostossa. Myös adhd:ssa viestien välittyminen hermosolusta toiseen on puutteellista. Erityisesti tietyt tarkkaavuutta ja toiminnan ohjausta säätelevät aivoalueet eivät toimi kunnolla.
ADHD:n ydinongelma on aivojen toiminnanohjauksen puutteellinen toiminta.
Primitiivirefleksien purkaminen ja lihastoimintaketjujen aktivointi voivat olla tehokkaita keinoja helpottamaan myös adhd-oireita.
Vaikka refleksien purku ei poista synnynnäistä adhd:ta, se voi lievittää oireita huomattavasti – joissakin tapauksissa jopa niin paljon, että lääkitystä ei ole enää tarvittu. (Tosin refleksien integrointi kannattaa ajatella enemmänkin lisänä, jonka vaikutukset voivat positiivisesti yllättää, ilman liian suuria odotuksia, sillä vaikutukset ovat hyvin yksilöllisiä.)
Joskus oireet saattavat kadota lähes kokonaan, jolloin kyse ei ole ollut alunperinkään ADHD:sta, vaan oireet johtuivat pääosin refleksien aiheuttamasta häiriöistä hermostossa.
Erityisesti nykyään kun adhd diagnoosit ovat hyvin paljon yleistyneet, kannattaa sensomotorinen valmennus huomioida yhtenä mahdollisesti oireita helpottavana vaihtoehtona, (mm. lasten ja nuorten diagnoosien määrä on noussut kahdeksassa vuodessa pojilla noin kolminkertaiseksi ja tytöillä yli viisinkertaiseksi.)
Refleksien purku tukee aivojen toimintaa
Refleksien purkamisessa ja lihastoimintaketjujen "uudelleen aktivoinnissa" suoritettavat liikeharjoitteet stimuloivat uusien hermoyhteyksien muodostumista, erityisesti tyvitumakkeissa ja etuotsalohkossa.Tämän seurauksena motoriikan hallinta, keskittymiskyky ja aivojen toiminnanohjaus voivat parantua.
Hermoyhteyksien kehittyessä myös välittäjäaineiden, kuten dopamiinin, tuotanto ja varastot lisääntyvät, josta voi hyötyä monella tavalla.
Lapsille erilaiset motivointi- ja palkitsemiskeinot toimii usein parhaiten. Aikuisille voi "riittää" tieto siitä, että prosessi saattaa parantaa huomattavastikin elämänlaatua.
Harjoitukset kannattaa liittää osaksi päivittäisiä rutiineja, kuten hampaiden pesun yhteyteen tai muuhun vastaavaan päivittäin toistuvaan rutiiniin. Harjoitukset ovat usein lyhyitä (1–2 liikettä kerrallaan), mutta niiden säännöllisyys on kuitenkin avain tuloksiin.
Tämä tekee sitoutumisesta helpompaa, sillä jokainen tehty harjoitus vie kohti tasapainoisempaa hermoston toimintaa.
Primitiivirefleksien vaikutukset verrattuna adhd oireisiin
Primitiivireflekseillä on tärkeä tehtävä vauvan kehitykselle, mutta niiden tulisi sammua kasvun edetessä, samalla kun spastiset (asentoon liittyvät) refleksit puolestaan kehittyvät loppuun saakka.Jos näiden sammuminen ja syttyminen on häiriintynyt, ne voivat aiheuttaa monen tyyppistä oireilua hermostossa.
Vertailun vuoksi:
Alla näet adhd:n ja muutamien refleksien oireita. Voit huomata niissä olevan paljon samankaltaisuutta keskenään:





Yhteenveto
Refleksien purkamisella pyritään siis saattamaan hermoston kehitys loppuun, mikä tasapainottaa aistijärjestelmää ja vähentää hermoston oireilua.Kun prosessi on saatu päätökseen, tulokset ovat pysyviä, eikä harjoittelua tarvitse enää jatkaa.
Tämä pitkäkestoinen hyöty tekee harjoitusten tekemisestä erityisen motivoivaa, sillä jokainen askel vie kohti parempaa elämänlaatua ja tasapainoisempaa arkea.